48 uur in het Rijk van Nijmegen

Struinen door de oudste winkelstraat van Nederland of langs de oevers van de Waal. Hedendaagse kunst kijken of 5000 jaar aan geschiedenis zelf ervaren. Actief op de fiets of juist heerlijk achterovergeleund op een terras. Het Rijk van Nijmegen kán je voor dilemma’s zetten. Of je boekt een nachtje – of meer – bij een van de hotels of campings in de regio en neemt lekker de tijd om te genieten van alles dat het Rijk van Nijmegen te bieden heeft. Droom alvast weg en laat je inspireren: deze parels moet je zien tijdens een weekend in het Rijk van Nijmegen!

De Bastei

De Bastei, hét belevingsmuseum van Nijmegen, is gevestigd in een 16-eeuwse verdedigingstoren aan de Waalkade. In de nieuwe tentoonstelling ‘De Kunst van het Verdedigen’ ontdek je waarom dit unieke pand op deze plek aan de rivier is gevestigd.

Begin 16e eeuw voelt de Nijmeegse bevolking zich bedreigd. De verdedigingswerken van de stad zijn sterk verouderd en de krachtige kanonnen van de vijand slaan steeds grotere gaten in de stadsmuren! Tegen wie moest de vrije rijksstad zich verdedigen? Welke rol speelde Nijmegen in het machtige hertogdom Gelre en te midden van Europese vorsten die elkaar steeds weer in het harnas jaagden? Hoe gingen aanvallers en verdedigers in die tijd te werk? Bestudeer de tredmolen om stenen op te hijsen en ontsteek het kanon! Leer de kunst van het verdedigen op één van de meest bijzondere archeologische hotspots van Nederland: De Bastei.

Lees verder

Vrijheidsmuseum

Het Vrijheidsmuseum is een historisch educatief museum dat voor jong en oud het grensoverschrijdende verhaal vertelt van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Centraal staat de Tweede Wereldoorlog, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw én de actualiteit. Kijk naar de fascinerende films, zie de indrukwekkende foto’s, ga de interactie aan met het verhaal en beleef de geschiedenis en de actualiteit. 

Vanaf 26 april is in het Vrijheidsmuseum de educatieve expositie ‘De Democratiefabriek’ te zien. Dit is een interactieve tentoonstelling vol machines, apparaten en gereedschappen. In ‘De Democratiefabriek’ kunnen kinderen en jongeren met elkaar of met hun gezin democratie onderzoeken en oefenen. Grote thema’s als conflicten, macht, vrijheid, pesten, gelijkheid en democratie komen aan bod, maar gaandeweg ontdekken bezoekers dat de tentoonstelling over henzelf gaat. Over hun idealen, hoop, waarden, houding en gedrag.

Lees verder

Actief in de natuur - Verken de omgeving

Met de fiets op pad

 • Door 'de fruittuin van' Nederland

  De beste landbouwgronden van Nederland liggen in de Betuwe. De gunstige ligging in combinatie met de gezonde bodem levert de lekkerste appels, peren en kersen op. Zo wordt de Betuwe ook wel 'de fruittuin' van Nederland genoemd. Deze fietsroute is het mooist in het voorjaar en zomer, wanneer de wit-roze bloesem de bomen siert en tijdens de zomer het fruit rijkelijk aan de takken hangt. 

  Bekijk de route
 • Met de e-bike door het Land van Maas en Waal

  In het Land van Maas en Waal fiets je over kronkelende dijken en langs schilderachtige buitenpolders. Iedere bocht brengt weer iets nieuws waarbij de natuur zich van haar beste kant laat zien. Zo kom je met deze e-bike route door de Overasseltse- en Hatertse Vennen waar de heide in september prachtig paars kleurt en in de vennen bijzondere planten en dieren leven.

  Bekijk de route
 • Stel je eigen route samen

  Zelf online je eigen fietsroute plannen in het Rijk van Nijmegen? Dat kan met onze nieuwe routeplanner voor fietsen! Bekijk de kaart, bepaal je startpunt en maak zelf de mooiste fietsroutes van a naar b in het Rijk van Nijmegen!

  Naar de planner

een heerlijk weekendje ontspannen

Of je nu lekker wilt fietsen en wandelen in de natuur, of juist de stad en haar uitgaansleven wilt ontdekken. In het Rijk van Nijmegen kom je helemaal tot rust op je eigen manier. De combinatie van natuur en de stad is uniek! Bekijk hier onze tips.

Lees verder
Een weekendje ontspannen

Neem de tijd om te genieten - Blijf een nachtje slapen