De leukste tips voor de zomervakantie 2023 in het Rijk van Nijmegen

Wat te doen in de zomervakantie in het Rijk van Nijmegen? Wist je dat Nijmegen en omgeving barst van de leuke festivals, musea, zwemstranden, attractieparken, fiets- en wandelroutes? Wij hebben de leukste dingen om te doen in de vakantie voor je op een rijtje gezet.

Wanneer is het zomervakantie?

Regio Midden: 8 juli t/m 20 augustus 2023
Regio Noord: 22 juli t/m 3 september 2023
Regio Zuid: 15 juli t/m 27 augustus 2023

Tussen de beesten in

Houden jouw kinderen ook zo van dieren en natuur? Kom dan naar Landerij de Park dat gelegen is in Park Lingezegen. Je gaat hier gezellig met het hele gezin op ontdekkingstocht. Zoek je weg door het labyrint naar het waterrad, verken het struinpad en bij de vlindertuin en bijenkasten leer je meer over de natuur. Nog meer beesten vind je bij de kinderboerderij waar kinderen (onder begeleiding) de dieren mogen knuffelen en aaien. 

Bij restaurant DROOM! kun je zowel binnen als op het gezellige terras terecht voor een lekker kopje koffie of lunch waarbij met de lekkerste streekproducten wordt gewerkt.

Lees verder

Activiteiten met een - duurzaam tintje

De Vierdaagsefeesten

Van zaterdag 15 t/m vrijdag 21 juli vindt het grootste evenement van Nederland weer plaats, de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Met meer dan duizend acts op 45 podia is het weer een hele onderneming om dit allemaal in goede banen te leiden. De organisatie houdt zich hierbij ook bezig met duurzame initiatieven zodat ook toekomstige generaties samen iedere derde week van juli kunnen genieten. Zo is er een circulair bekersysteem, worden bouwhekdoeken gerecycled en wordt er op zondag milieuvriendelijker vuurwerk afgestoken. Wat er nog meer wordt gedaan en hoe je kan bijdragen zie je hier.

De Bastei Buurtsuper

Bij deze interactieve tentoonstelling die nog t/m 12 november te bezoeken is ontdek je hoe men in Nijmegen door de jaren heen voedsel heeft gevangen, verzameld, gefokt, geplant en gekweekt. Verder maak je hier ook kennis met een aantal lokale en duurzame voedselinitiatieven van vandaag de dag. Vele hiervan zijn geïnspireerd op het (eet)verleden van Nijmegen.

Zeldzaam Mooi Markt

Op zondag 3 september kun je in het Valkhofpark tal van kraampjes vinden met mooie producten van lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Alle producten zijn handgemaakt en in kleine oplages (lokaal) geproduceerd. Daarnaast worden er ook ambachtelijke (biologische) lekkernijen verkocht. 

Fietsen op het spoor

Op zoek naar iets ongewoons? Probeer dan eens de fietstrein die loopt op de stilgelegde treinlijn tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleef. Zittend in dit unieke fietsvoertuig op rails bedien je onderweg zelf de slagbomen en stoplichten. Een klusje waar de kinderen natuurlijk perfect bij kunnen helpen. Het is dus een ritje waarbij je wel moet trappen maar niet hoeft te sturen. Zo kun je onderweg dus prima om je heen kijken, een boterhammetje eten en gezellig kletsen.

Waterpret aan de stranden

In het Rijk van Nijmegen zijn er genoeg locaties waar je kunt zwemmen of op het strand kunt liggen. Het is dus helemaal niet nodig om op een warme dag in de file richting de kust te gaan staan. Er zijn verschillende recreatieplassen met mooie stranden om lekker zandkastelen te bouwen en tal van leuke speeltoestellen. Vaak is er ook wel iets van horeca bij het recreatiegebied aanwezig waar je een verkoelend ijsje kunt kopen. We zetten alle locaties waar je kunt zwemmen even voor je op een rij.

 

Lees verder
Voor nog meer zwemlocaties

Kanovaren of suppen

Op zoek naar een actief uitje op het water? Stap dan eens in een kano of kayak van Lingevaart en maak een mooie vaartocht over de langste rivier van Nederland, de Linge. Wil je het iets spannender maken? Ga dan suppen en probeer al peddelend je evenwicht te bewaren. 

Leuke wandelroutes - voor kinderen

Meer inspiratie? - Kijk wat het Rijk van Nijmegen nog meer te bieden heeft!