De Notenkraker (6 - 106)


Waar:
Stadsschouwburg Nijmegen

Wanneer:
woensdag 22 januari 2025

Zo kun je ons bereiken

Stadsschouwburg Nijmegen
Keizer Karelplein 32 H
6511 NH Nijmegen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Koop je tickets

Grenzeloze fantasie, uitbundige choreografieën, tedere dans, en een totaal nieuwe kijk op Tsjaikovski’s beroemde muziek: deze grootste productie die Introdans ooit heeft uitgebracht, heeft het allemaal. Een bruisende voorstelling voor de hele familie!

Het dansgezelschap presenteert dit seizoen wederom een eigentijdse, nieuwe bewerking van een alom geliefde …

Grenzeloze fantasie, uitbundige choreografieën, tedere dans, en een totaal nieuwe kijk op Tsjaikovski’s beroemde muziek: deze grootste productie die Introdans ooit heeft uitgebracht, heeft het allemaal. Een bruisende voorstelling voor de hele familie!

Het dansgezelschap presenteert dit seizoen wederom een eigentijdse, nieuwe bewerking van een alom geliefde klassieker voor de héle familie. Ditmaal viel de keus op hét winterballet bij uitstek: De Notenkraker, maar dan in een geheel eigen en unieke interpretatie van de Belgische choreograaf Jeroen Verbruggen. Zijn versie bevat géén kerstboom, suikerfee of cadeautjes maar wél alle magie en betovering die je bij De Notenkraker verwacht! Introdans geeft het een eigenzinnige en eigenwijze touch. Een versie over het ‘kraken’ van je eigen schil, je eigen noot, om op die manier je ware identiteit te kunnen ontdekken. Met als blikvangers naast de bruisende choreografie van Verbruggen, zeker ook het ‘dromenlanddecor’ en de overdadige, barokke kostuums van het Parijse modeduo On Aura Tout Vu (Livia Stoianova en Yassen Samouilov), dat sterren als Beyoncé, Lady Gaga, Madonna en Christina Aguilera tot zijn clientèle mag rekenen.  

In zijn zinnenprikkelende versie blijft de choreograaf voor een groot deel trouw aan het originele Notenkraker-verhaal van E.T.A. Hoffmann. Alleen is Marie (in sommige balletversies Clara genoemd) bij hem geen jong, schattig meisje, maar een adolescent die zich verloren voelt in haar eigen lichaam en, in haar dromen, op zoek gaat naar zichzelf. Voor Verbruggen gaat zijn Notenkraker dan ook in de eerste plaats over het ‘kraken’ van je eigen schil, je eigen noot, om op die manier je ware identiteit te kunnen ontdekken. En een tweede thema in de productie is het idee dat je eerst van jezelf moet (leren) houden, voordat je bij een ander liefde kunt vinden. Daarnaast lijken in deze Notenkraker hier en daar ook elementen uit de fantasyboeken van C.S. Lewis (de Narnia-reeks) en Lewis Carroll (Alice in Wonderland, maar meer nog Alice in Spiegelland) op te duiken. Zo spelen een kledingkast, waarin je kunt verdwijnen, en spiegels die je werkelijke aard onthullen een belangrijke rol in de voorstelling. 

de notenkraker experium 

Net als bij Carmen en Swan Lake biedt Introdans ook bij De Notenkraker voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze een ‘experium’ aan in de foyer van het theater. Een interactieve totaalbeleving voor jong en oud, waarbij je al je zintuigen kunt gebruiken om De Notenkraker nóg intenser te ervaren.

audiobeschrijving door Komt het Zien! voor blinde en slechtziende personen

De Notenkraker is ook te beleven door iedereen met een visuele beperking, want tijdens deze voorstelling verzorgt een blindentolk van Komt het Zien! live audiobeschrijving. Publiek met een visuele beperking kan meeluisteren via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ín samenwerking met Introdans tijdens de Meet & Feel extra uitleg over het decor en de kostuums.

Dit zei publiek met een visuele beperking eerder:
“Geweldig, ik heb eindelijk eens theater kunnen ‘zien’.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.”

wil je gebruik maken van de blindentolk en/of je blindengeleidehond meenemen?

Bestel je tickets online en kies in het bestelproces voor de tickets waar 'met blindentolk' bij staat. Of neem telefonisch contact op met onze kassa (024-3221100 van woensdag t/m zaterdag van 11 tot 15 uur), zodat we in overleg de meest geschikte plek in de zaal voor je kunnen uitzoeken. 

Wanneer

  • Woensdag 22 januari 2025 om 16.00 uur

Hier ga je heen