Cultuur en Historie

In het Rijk van Nijmegen is de Romeinse tijd nooit ver weg. In en rond Museum Het Valkhof vind je een schat aan archeologische vondsten uit deze én andere tijden. Ooit legerde op deze plek het 10e legioen, dat waarschijnlijk ook het Romeinse aquaduct heeft aangelegd, waarvan je de geulen nog ziet in Berg en Dal. Even écht voelen hoe het leven was in de tijd van de Romeinen? Wandel in Museumpark Orientalis door de Romeinse Straat, compleet met herberg en school. 

Houd de herinnering levend 
Operatie Market Garden was de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog en vond plaats op Nederlands grondgebied. Het was tevens een operatie die jammerlijk mislukte. Hoewel het zwaartepunt van de strijd bij Arnhem lag, liep ook het Rijk van Nijmegen diepe oorlogswonden op. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat vele dappere Amerikaanse, Britse, Poolse en Nederlandse mannen hun leven lieten om ons land te bevrijden van de bezetter. Verdiep je, onder andere bij Vrijheidsmuseum en kleine musea zoals het Infocentrum WO2 en het Betuws Oorlogsmuseum ‘The Island’ 1944-1945, in de indrukwekkende geschiedenis van het Rijk van Nijmegen.

Oudste stad van Nederland

Nijmegen is onlosmakelijk verbonden met de Romeinen. Zo’n kleine tweeduizend jaar geleden streken ze neer op deze voor hen strategisch interessante plek. Van een ‘gewone’ heuvel aan een rivier maakten zij een bruisende nederzetting: Ulpia Noviomagus Batavorum. Ook Keizer Karel de Grote en de Tweede Wereldoorlog hebben een stempel gedrukt op de stad.

Lees meer

Kastelen, forten en musea - in het Rijk van Nijmegen

Musea

Kasteel & Fort

Bezienswaardigheden

Macht en pracht in het Rijk van Nijmegen

Wie zich in de geschiedenis van Gelderland verdiept, ontmoet een rijke schare machthebbers. De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. Ontdek de macht en pracht in het Rijk van Nijmegen! 

Lees meer

Stap op de fiets

Bezoek een van de Wijngaarden, Molens of maak een stadswandeling - In het Rijk van Nijmegen

Wijngaard

Molens

Stadswandelingen

Breng een bezoekje aan de Stevenskerk

In het fraaie historische centrum van Nijmegen vind je de laatgotische Stevenskerk. Eenmaal binnen zie je het indrukwekkende lijnenspel in de architectuur en de bijzondere lichtval door de glas-in-loodvensters.

In het hart van de kerk bevindt zich het indrukwekkende grafmonument van Catharina van Bourbon uit 1512. Het pronkstuk van de kerk is het beroemde Königorgel, dat veelvuldig wordt bespeeld. 

Meer informatie