Cultuur en Historie

In het Rijk van Nijmegen is de Romeinse tijd nooit ver weg. In en rond Museum Het Valkhof vind je een schat aan archeologische vondsten uit deze én andere tijden. Ooit legerde op deze plek het 10e legioen, dat waarschijnlijk ook het Romeinse aquaduct heeft aangelegd, waarvan je de geulen nog ziet in Berg en Dal. Even écht voelen hoe het leven was in de tijd van de Romeinen? Wandel in Museumpark Orientalis door de Romeinse Straat, compleet met herberg en school. Vlakbij vind je ook nog het Afrika Museum en het Nationale Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945, een ode aan vrijheid, democratie en mensenrechten.

Kastelen, forten en musea - in het Rijk van Nijmegen

Musea

Kasteel & Fort

Bezienswaardigheden

Oudste stad van Nederland

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 n. Chr. was er een volledige stad door de Romeinen neergezet met de naam Ulpia Noviomagus Batavorum en ontving Nijmegen van keizer Trajanus het stads- en markrecht.

Niet alleen de Romeinen hebben een stempel gedrukt op de stad. Zo was Nijmegen de meest noordelijk gelegen verblijfplaats van Keizer Karel de Grote en hierdoor een bloeiende keizerstad.

Leer de oudste stad van Nederland kennen aan de hand van onze stadswandeling. De route brengt je langs vele bijzondere locaties en laat je de cultuurhistorie van de stad ontdekken! 

Lees meer

Bezoek een van de Wijngaarden, Molens of maak een stadswandeling - In het Rijk van Nijmegen

Wijngaard

Molens

Stadswandeling

Macht en pracht in het Rijk van Nijmegen

Wie zich in de geschiedenis van Gelderland verdiept, ontmoet een rijke schare machthebbers. De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. Ontdek de macht en pracht in het Rijk van Nijmegen! 

Lees meer

Breng een bezoekje aan de Stevenskerk

In het fraaie historische centrum van Nijmegen vind je de laatgotische Stevenskerk. Eenmaal binnen zie je het indrukwekkende lijnenspel in de architectuur en de bijzondere lichtval door de glas-in-loodvensters.

In het hart van de kerk bevindt zich het indrukwekkende grafmonument van Catharina van Bourbon uit 1512. Het pronkstuk van de kerk is het beroemde Königorgel, dat veelvuldig wordt bespeeld. 

Meer informatie