Ontdek het bruisende Rijk van Nijmegen

In het Rijk van Nijmegen bruist het! En dan hebben we het niet alleen over hét wijndorp van Nederland: Groesbeek, waar je je echt even in Zuid-Frankrijk waant. Ook in de restaurants en de gezellige winkelstraten is het genieten van de bourgondische gezelligheid waar de Nijmegenaren zo trots op zijn.

Struinen door de oudste winkelstraat van Nederland of langs de oevers van de Waal. Je hersens prikkelen bij één van de vele musea of juist heerlijk ontspannen in de sauna. Actief op de fiets of lekker lang borrelen in een knus café. Wat kies jij om er echt even helemaal uit te zijn dit najaar?

Vier het leven

Beleef het verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable.

Beleef het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Er is nooit één verhaal. De Tweede Wereldoorlog krijgt in het museum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de 20e eeuw en de actualiteit. Laat je aan het denken zetten over vrijheid toen en nu, in deze tentoonstelling vol beleving, interactiviteit en museale topstukken uit de oorlog. 

Lees verder
Lees alles over het Vrijheidsmuseum
  • Expositie: De Zwarte Driehoek. De geschiedenis van ‘asociaal’

    Daklozen, sekswerkers, alleenstaande moeders, grote arme gezinnen, langdurig werklozen. Dit is slechts een greep uit de zeer diverse groep mensen die tussen 1933 en 1945 van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal’ kreeg. De tentoonstelling ‘De Zwarte Driehoek’ vertelt hun verhalen. Want ook in Nederland hebben zo’n 2.700 gevangenen in de concentratiekampen het label ‘asociaal’ gedragen. Daarnaast kregen gezinnen die als ‘asociaal’ beoordeeld werden tijdens en ná de bezetting te maken met ‘heropvoeding’ in geïsoleerde kampen op het platteland. In de expositie wordt deze lang verborgen geschiedenis verteld. 

  • Expositie: Bezet, bevrijd & geplunderd

    Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Ook geallieerde soldaten die de regio Nijmegen bevrijden maakten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan plundering schuldig. Geallieerde troepen van Amerikanen, Britten en Canadezen roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken. “Bezet, bevrijd & geplunderd” toont het verhaal van een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar vele tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden.

  • Infocentrum WO2 Nijmegen

    Het is duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog sporen heeft nagelaten in het Rijk van Nijmegen. Hiervoor is het Infocentrum WO2 in Nijmegen opgericht als een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Krijg een kijk in de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Door een unieke hologramvitrine ontmoeten geschiedenis en nieuwe technologie elkaar.

Ik zie ik zie... wat jij niet ziet!

Ervaar, voor even, hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Lastig? Ontdek het zelf, maar ontdek vooral wat je eigenlijk allemaal wél kan!

De ervaringsdeskundigen van muZIEum, die blind of slechtziend zijn, nemen je mee op een ontdekkingstocht in het donker. Ga op vakantie naar Parijs in het pikkedonker tijdens de Donkerbeleving. Liever naar buiten? Zie het centrum van Nijmegen door een andere bril tijdens Expeditie Ribbelroute. Want hoe is het als je plots een obstakel tegenkomt of dat je de weg naar je favoriete marktkraam niet kan vinden? Ook kom je erachter wat jij als ziende kan doen om het dagelijks leven van iemand die minder ziet te verlichten.

Lees verder
Alles over MuZIEum

Haal het meeste uit je weekend in Nijmegen

De mooiste wandelingen - voor wanneer de herfst voor de deur staat

Trek de wandelschoenen aan en haal een frisse neus in een van de vele natuurgebieden in het Rijk van Nijmegen. Hier gaan groen en stad namelijk prima samen en wandel je letterlijk van de stad de natuur in. Van open wandelpaden langs de Waal om even de benen te strekken tot lange afstands wandelroutes door het herfstige bos, het is hier een waar wandel-paradijs. Test je uithoudingsvermogen door de 14 kilometer lange N70 natuurwandelroute door de heuvels van Berg en Dal te wandelen. Vanaf het hoogste punt, De Duivelsberg genaamd, heb je prachtig uitzicht over het glooiende landschap dat ongeveer 150.000 jaar geleden is gevormd door Scandinavische gletsjers die het terrein omhoog duwden en zo stuwwallen creëerden. Uniek toch?

Heb je het niet getroffen met het weer?

We hebben de leukste uitjes voor je verzameld voor als het weer niet meewerkt tijdens je bezoek aan het Rijk van Nijmegen. Van een leerzame middag in het museum tot een heerlijk avond naar de bioscoop, je hoeft je niet te vervelen óf kletsnat te worden om het leuk te hebben.

Lees verder
Leuke uitjes voor als het regent
Fort Pannerden, Expeditie, ontdek

Blijf je slapen?

Je hoort het al, er is meer dan genoeg te beleven! Om het meeste uit je bezoek te halen, boek een nachtje – of meer – bij een van de accommodaties in de regio en neem lekker de tijd om te genieten van alles dat het Rijk van Nijmegen te bieden heeft.