Geofietspad - Stuwwal F-01

Type: Fietsroute
Afstand: 50.0 km

Geofietspad - Stuwwal F-01

Type: Fietsroute
Afstand: 50.0 km

Geopaden volgen de nog altijd zichtbare sporen van de ijstijd. Het Geofietspad - Stuwwal F-01 start vanaf station Nijmegen en loopt door een eeuwenoud landschap.

Aangeboden door: Geopaden

Het geofietspad voert door de verschillende stuwwallandschappen van het Nederlands-Duitse stuwwalgebied. De route leidt je onder andere door het prachtige landschap tussen Kleve, de Ooijpolder, Nijmegen, Malden en Mook. Het eerste deel van het fietspad loopt via de Waalkade in Nijmegen naar de Ooijpolder. Dit is het gebied waar rivier de Rijn tijdens en na de laatste ijstijd, (ca. 115.000 - 11.000 jaar geleden), zijn huidige loop vond door landschap de Gelderse Poort te doorbreken. Hierna voert de route over het rivierduin van Zyfflich en langs en door de tongbekkens van Groesbeek en Kranenburg. In deze tongbekkens lag in de voorlaatste ijstijd, (240.000 - 130.000 jaar geleden), de zuidelijkste uitbreiding van het gletsjerijs in Nederland. Vanaf Kranenburg gaat de route vanuit het tongbekken omhoog naar het bekken van Groesbeek aan de linkerkant, en naar het bekken van Kranenburg aan de rechterkant. Vervolgens maak je via Frasselt een lus over een stuwheuvel die in het tongbekken van Kranenburg ligt. Daarna keer je terug naar het punt waar je eerder twee tongbekkens overzagen. Vandaar volgt de route de oostelijke begrenzing van het bekken van Groesbeek met een markante doorbraak in de stuwwal. Via het diepste punt steekt de route dan het bekken van Groesbeek over naar de westelijke rand ervan. Langs deze westelijke rand daalt de route in Groesbeek weer af in het tongbekken. Het laatste deel van de route volgt de voormalige spoorlijn van Nijmegen naar Kleve dwars door de stuwwal. Eerst via een diep ingesneden, en voor de aanleg van de spoorlijn verder uitgediept droogdal, en tenslotte langs en over de spoelzandvlakte bij het zweefvliegveld van Malden en langs de spoorlijn terug naar Nijmegen.

Met dank aan Hans de Jong (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) die ons deze fietsroute ter beschikking stelde voor publicatie. De Vereniging Geopaden Stuwwal verzorgde de geannoteerde bewerking als gpx-route voor de smartphone

Toelichting startpunt

Het Geo-fietspad begint en eindigt op het stationsplein van het centraal station in Nijmegen. Maar je kan de route ook eenvoudig op een ander gewenst startpunt beginnen. Kijk gewoon even welke plaatsen aan de route liggen en bepaal aan de hand daarvan waar je wilt starten. Er zijn op de route diverse parkeerplaatsen te vinden waar je als je met de auto komt kunt parkeren. Dit kan bijvoorbeeld bij het kerkje van Persingen in de Ooijpolder, op de parkeerplaats bij de Genneperweg in Kranenburg of bij het Zweefvliegveld in Malden. 

Routebeschrijving

Bekijk hier de meest actuele routebeschrijving als tekstbestand, inclusief kaart en uitleg. Het kan zijn dat je op de route stukjes tegenkomt die afwijken van de routebeschrijving in het routeboekje van de Geopaden.

Afstand
50.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: stationsplein
Nijmegen
Eindpunt: Stationsplein
Nijmegen