Cultuur en Historie

In het Rijk van Nijmegen is de Romeinse tijd nooit ver weg. In en rond Museum Het Valkhof vind je een schat aan archeologische vondsten uit deze én andere tijden. Ooit legerde op deze plek het 10e legioen, dat waarschijnlijk ook het Romeinse aquaduct heeft aangelegd, waarvan je de geulen nog ziet in Berg en Dal. Even écht voelen hoe het leven was in de tijd van de Romeinen? Wandel in Museumpark Orientalis door de Romeinse Straat, compleet met herberg en school. Vlakbij vind je ook nog het Afrika Museum en het Nationale Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945, een ode aan vrijheid, democratie en mensenrechten.

Een middeleeuwse kunstschat

Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw, en ontdek haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. Het gebedenboek van Maria van Gelre is een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. Jarenlang was het niet te zien – niet voor het grote publiek, niet eens voor onderzoekers. Museum Het Valkhof heeft in 2018 de internationale primeur om in totaal 40 gerestaureerde pagina’s te presenteren. De tentoonstelling Ik, Maria van Gelre voert de bezoeker aan de hand van 100 (kunst)objecten mee door het luxeleven van de intrigerende opdrachtgeefster van het gebedenboek. 

De tentoonstelling is te zien van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 in Museum Het Valkhof in Nijmegen. 

Meer informatie

Kastelen, forten en musea - in het Rijk van Nijmegen

Musea

Kasteel & Fort

Bezienswaardigheden

Wijngaard

Stadswandeling

Galerie

Kerk

Molen

Streekproducten

Macht en pracht in het Rijk van Nijmegen

Wie zich in de geschiedenis van Gelderland verdiept, ontmoet een rijke schare machthebbers. De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. Ontdek de macht en pracht in het Rijk van Nijmegen! 

Lees meer