De leukste zomervakantietips in Nijmegen

Het is weer bijna de tijd van zomervakantie! Dat betekent; veel tijd voor leuke uitjes! De perfecte tijd om samen op pad te gaan en al het leuks te ontdekken dat het Rijk van Nijmegen tijdens de zomervakantie te bieden heeft. Hierbij een paar tips om je op weg te helpen.

 

Plons in het water

Bij lekker weer is (gratis) speeleiland ZandZieBar, bij Strandpark Slijk-Ewijk, de plek om naartoe te gaan met de kinderen. Leg je handdoek neer op de ruime groene ligweide of op het warme zand. De kids schieten gelijk weg naar het speelschip of het avontureneiland. Helemaal gemaakt vanuit boomstammen is het een waar klim- en klauterparadijs!

Het speeleiland is ook nog eens op verschillende manieren te bereiken zoals via de avontuurlijke loopbrug, het trekpontje of de waterfiets. Al dat spelen maakt natuurlijk hongerig en dorstig en ook als ouder heb je wel wat lekkers verdiend. Hiervoor kun je terecht bij kiosk ZandZieBar. Het is hier dus heerlijk vertoeven voor jong en oud!

Lees verder
Meer info over ZandZieBar

Het geheime fort van Novio Magus
Nijmegen is de ideale plek voor een leuk dagje uit met de kinderen. Springen op de trampolines en racen op de scooterbaan bij Speeltuin Brakkefort. En bij één van de oudste speeltuinen van Nederland, De Leemkuil, kunnen kinderen spelen in het gloednieuwe Romeinse geheime fort van Noviomagus (Ulpia Noviamagus Batavorum, de Romeinse naam voor Nijmegen). Hier leren ze, terwijl ze van de glijbaan roetsjen en in de uitkijktoren klimmen, de Romeinse geschiedenis kennen. Niet alleen superleuk maar ook leerzaam dus.

Tripje naar Afrika!

Voor een reisje naar Afrika hoef je helemaal niet zo ver. Zet gewoon koers richting het Afrika Museum in Berg en Dal en dompel je onder in Afrikaanse sferen. In het Afrika Museum kan je erop rekenen dat de kinderen hier zich zullen vermaken. Een leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin.

Lees verder
Ontdek het zelf!

Amusementspark Tivoli

Gezellig, vriendelijk en veilig: dat is amusementspark Tivoli. Kinderen van twee tot tien jaar kunnen hier hun hart ophalen. Als het zonnetje schijnt is de Kroko Slide open. Een achttien meter lange buikschuifbaan die eindigt in een plonsbad.

Maar ook als de zomermaanden wat minder mooi weer bieden staan ze is de binnenspeeltuin klaar om je met open armen te ontvangen. Klim en klauter erop los op de toestellen, ballenbakken, glijbanen en touwbruggen.

Lees verder
Bekijk hier het programma

Actief in de buitenlucht
Met lekker weer wil je natuurlijk niet binnen blijven zitten. Bij natuurgebied Heumensoord vind je een korte wandelroute van 6,1 km. Wanneer de zon net wat te fel is schuil je hier perfect onder het dikke groene bladerdek. Tijdens de wandeling kom je ook nog eens langs de resten van een oude Romeinse wachtpost en een toffe natuurspeeltuin.

Is het een fiets of een trein
Op zoek naar iets ongewoons? Probeer dan eens de fietstrein die loopt op de stilgelegde treinlijn tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleef. Zittend in dit unieke fietsvoertuig op rails bedien je onderweg zelf de slagbomen en stoplichten. Een klusje waar de kinderen natuurlijk perfect bij kunnen helpen. Het is dus een ritje waarbij je wel moet trappen maar niet hoeft te sturen. Zo kun je onderweg dus prima om je heen kijken, een boterhammetje eten en gezellig kletsen.

Waterpret

Op een warme dag op zoek naar wat verkoeling maar wil je tegelijkertijd wel samen met de kinderen actief bezig zijn? Dan biedt Lingevaart verschillende toffe opties. Zo kan de een kiezen voor een kajak, de ander voor een kano en wie echt super goed zijn evenwicht kan bewaren kan gaan suppen.

Wanneer je met z’n viertjes bent dan kun je zelfs een vlot bouwen om hiermee het water van de Linge, de langste rivier van Nederland, op te gaan. Hopelijk hebben jullie goed naar de instructies geluisterd en blijft het vlot drijven.

Lees verder
Bekijk de activiteiten

Op zoek naar kabouters!

In het kabouterbos van Beek-Ubbergen staat de dikste boom van Nederland, de Kabouterboom. In dit bos wonen ook kabouter Paddestoel en al zijn vriendjes. Aan de hand van de Kabouterroute kunnen kinderen met hun rode puntmuts op kennismaken met alle kabouters in het bos. In het kabouterboekje staan leuke opdrachten voor de kinderen, met kleurplaat, een memory spel, invuloefeningen en zelfs kabouterliedjes voor onderweg.

De Kabouterroute is voor € 2,00 te koop bij onder meer Hotel-restaurant 't Spijker in Beek en VVV Rijk van Nijmegen.

Pannenkoeken…smullen maar!

Een heerlijke traditionele pannenkoek met spek en stroop? Of ga je toch liever voor iets spannends zoals een pannenkoek met gegrilde paprika, hummus en avocado? Het kan tegenwoordig allemaal en dat maakt pannenkoeken eten zo leuk!

Niets is zo fijn als samen met de familie pannenkoeken eten na een dag op pad te zijn geweest. In het Rijk van Nijmegen vind je een heel speciale plek om pannenkoeken te eten, namelijk de pannenkoekenboot. Je vaart over de Waal terwijl je geniet van een heerlijke pannenkoeken - en met uitzicht op de skyline van Nijmegen! 

Lees verder
Alles over pannenkoeken

Meer inspiratie? - Kijk wat het Rijk van Nijmegen nog meer te bieden heeft!