Eropuit met kinderen - Afrika museum - Groesbeek - Gemeente Berg en Dal

De leukste zomervakantietips in Nijmegen

Ja, vaders en moeders, oma’s en opa’s het is weer zomervakantie! Dat betekent dat de juffen en meesters een paar weken tot rust mogen komen en de kinderen iedere dag thuis zijn. De perfecte tijd om samen op pad te gaan en al het leuks dat het Rijk van Nijmegen tijdens de zomervakantie te bieden heeft te ontdekken. Hierbij een paar tips om je op weg te helpen.

Dit artikel gaat over de zomervakantie in 2019, deze is inmiddels voorbij. 

Plons in het water

Bij lekker weer is (gratis) speeleiland ZandZieBar, bij Strandpark Slijk-Ewijk, de plek om naartoe te gaan met de kinderen. Leg je handdoek neer op de ruime groene ligweide of op het warme zand. De kids schieten gelijk weg naar het speelschip of het avontureneiland. Helemaal gemaakt vanuit boomstammen is het een waar klim- en klauterparadijs! Het speeleiland is ook nog eens op verschillende manieren te bereiken zoals via de avontuurlijke loopbrug, het trekpontje of de waterfiets. Al dat spelen maakt natuurlijk hongerig en dorstig en ook als ouder heb je wel wat lekkers verdiend. Hiervoor kun je terecht bij kiosk ZandZieBar. Het is hier dus heerlijk vertoeven voor jong en oud!

Meer info over ZandZieBar

Het geheime fort van Novio Magus
Nijmegen is de ideale plek voor een leuk dagje uit met de kinderen. Springen op de trampolines en racen op de scooterbaan bij Speeltuin Brakkefort. En bij één van de oudste speeltuinen van Nederland, De Leemkuil, kunnen kinderen spelen in het gloednieuwe Romeinse geheime fort van Noviomagus (Ulpia Noviamagus Batavorum, de Romeinse naam voor Nijmegen). Hier leren ze, terwijl ze van de glijbaan roetsjen en in de uitkijktoren klimmen, de Romeinse geschiedenis kennen. Niet alleen superleuk maar ook leerzaam dus.

Op middeleeuws avontuur
Bij de Kids-Zomerweken op kasteel Hernen is er elke dag die ze open zijn iets extra's te doen voor de kinderen. Zo kunnen ze op avontuur door het kasteel met de "pratende" lantaarn of meedoen met een superleuke activiteit. Elke dag is er weer wat anders te doen! Laat ze klusjes uitvoeren op het kasteel, door het bos speuren, of een eigen schild of schatkist maken.

Romeinse zomer

Museumpark Orientalis heeft tijdens de zomervakantie een boordevol programma met de leukste activiteiten. Zo kunnen de kinderen een leuke test ondergaan om te kijken of ze geschikt zijn als Romeinse soldaat of laat ze op ontdekkingstocht gaan met de speurtocht uit de gratis Romeinenrugzak. Bij de Romeinse schoonheidssalon leren ze alles wat je wilt weten over beauty in de tijd van de Romeinen. Wat was er in de mode? Wat smeerden ze op hun huid? Ook leuk voor de moeders en oma’s is dat je je haar op een Romeinse manier kunt laten opsteken of een echte Romeinse armmassage kunt krijgen! De Romeinse zomer heeft twee hoogtepunten. Het Via Romana Festival waarbij de Laat-Romeinse wereld tot leven komt en Romani Festum, de feestelijke afsluiting van de Romeinse Zomer die het Romeinse Rijk op zijn hoogtepunt laat zien.

Bekijk hier het programma

Actief in de buitenlucht
Met lekker weer wil je natuurlijk niet binnen blijven zitten. Bij natuurgebied Heumensoord vind je een korte wandelroute van 6,1 km. Wanneer de zon net wat te fel is schuil je hier perfect onder het dikke groene bladerdek. Tijdens de wandeling kom je ook nog eens langs de resten van een oude Romeinse wachtpost en een toffe natuurspeeltuin.

Is het een fiets of een trein
Op zoek naar iets ongewoons? Probeer dan eens de fietstrein die loopt op de stilgelegde treinlijn tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleef. Zittend in dit unieke fietsvoertuig op rails bedien je onderweg zelf de slagbomen en stoplichten. Een klusje waar de kinderen natuurlijk perfect bij kunnen helpen. Het is dus een ritje waarbij je wel moet trappen maar niet hoeft te sturen. Zo kun je onderweg dus prima om je heen kijken, een boterhammetje eten en gezellig kletsen.

Waterpret

Op een warme dag op zoek naar wat verkoeling maar wil je tegelijkertijd wel samen met de kinderen actief bezig zijn? Dan biedt Lingevaart verschillende toffe opties. Zo kan de een kiezen voor een kajak, de ander voor een kano en wie echt een super goed zijn evenwicht kan bewaren gaat suppen. Wanneer je met z’n viertjes bent dan kun je zelfs een vlot bouwen om hiermee het water van de Linge, de langste rivier van Nederland, op te gaan. Hopelijk hebben jullie goed naar de instructies geluisterd en blijft het vlot drijven.

Bekijk de activiteiten

Pannenkoeken…smullen maar!

Een heerlijke traditionele pannenkoek met spek en stroop? Of ga je toch liever voor iets spannends zoals een pannenkoek met gegrilde paprika, hummus en avocado? Het kan tegenwoordig allemaal en dat maakt pannenkoeken eten zo leuk! Niets is zo fijn als samen met de familie pannenkoeken eten na een dag op pad te zijn geweest. In het Rijk van Nijmegen vind je heel veel pannenkoekenrestaurants. Je vindt de restaurants in de buurt van topattracties en prachtige fiets- en wandelgebieden. Ideaal dus!

Alles over pannenkoeken