De leukste zomervakantietips in Nijmegen in 2021

Het is weer bijna de tijd voor zomervakantie! Dat betekent; veel tijd voor leuke uitjes! De perfecte tijd om samen op pad te gaan en al het leuks te ontdekken dat het Rijk van Nijmegen tijdens de zomervakantie te bieden heeft. Hierbij een paar tips om je op weg te helpen.

 

Vier de zomer op het strand

Een dag strand kan ook prima zonder er helemaal voor naar de Noordzee te rijden.

De nabijgelegen recreatiegebieden van Leisurelands bieden mooie brede zandstranden met ruime ligweides waar je heerlijk kunt zwemmen en actief kunt genieten van de natuur.

Recreatieplas de Berendonck is een veelzijdig gebied aan de rand van Nijmegen in Wijchen. Behalve zwemmen, kan je er ook terecht voor een kajak, waterski of wakeboard huren of lesje nemen. Voor een welverdiend ijsje kan je bij de horeca terecht. 

Bij Beuningen ligt recreatieplas de Groene Heuvels, waar je fijn kan zonnen op prachtig zandstranden. Bij Sup en Surf kan je ontdekken waarom suppen zo'n populaire sport is. Met 28m diepte en goede helderheid is het water van de Groene Heuvels ook een echt onderwaterparadijs voor duikers.

Ten zuiden van Nijmegen, in het plaatsje Plasmolen, ligt recreatiegebied Mookerplas. De plas is te ontdekken met je boot, of tijdens een sup tour. Het gezellige familiestrand is een waar paradijs voor zwemmen en spelen. Op de terassen van de restaurants van de jachthaven en strandpaviljoen schuif je aan voor een hapje of drankje met uitzicht over het water.

Lees verder
Voor nog meer zwem locaties

Fietsen op het spoor

Op zoek naar iets ongewoons? Probeer dan eens de fietstrein die loopt op de stilgelegde treinlijn tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleef. Zittend in dit unieke fietsvoertuig op rails bedien je onderweg zelf de slagbomen en stoplichten. Een klusje waar de kinderen natuurlijk perfect bij kunnen helpen. Het is dus een ritje waarbij je wel moet trappen maar niet hoeft te sturen. Zo kun je onderweg dus prima om je heen kijken, een boterhammetje eten en gezellig kletsen.

Op zoek naar Romeinse resten in Nijmegen

‘Noviomagus’ heette Nijmegen zo’n 2.000 jaar geleden, wat ‘nieuwe markt’ betekent. Hiermee is Nijmegen de oudste stad van Nederland.

In Romeinse tijden was het een komen en gaan en telde de stad minstens twee tempels, een badhuis en een amfitheater met plek voor rond de 10.000 toeschouwers. Opeen aantal plekken in de stad ervaar je de Romeinse geschiedenis nu nog altijd! 

Bij Museum Het Valkhof worden kinderen op een interactieve manier betrokken bij de kunst van de Romeinen en kunnen ze met het Tekenkunst boekje in hand door het museum speuren om hun favoriete kunstwerken na te tekenen.

Lees verder
Ontdek Romeins Noviomagus

Tussen de beesten in

Houden jouw kinderen ook zo van dieren en natuur? Kom dan naar Landerij de Park! Hier komen kinderen op een verassende manier met de natuur in aanraking. Er is naast de kinderboerderij, ook een natuurspeelplaats, waterrad, labyrint en struinpad waar ze op ontdekkingstocht kunnen.

Bij restaurant DROOM! kan je terecht voor een kop koffie of een lekkere lunch als je honger hebt gekregen van het spelen.

Lees verder
Kom naar het groen

Wat dacht je van een Kano tocht?

Bij evenementenlocatie Watergoed in de Betuwe ten noorden van Nijmegen weten ze wel wat vermaak is. Dagelijks kan je bij de strandclub waterfietsen, bootjes en sups huren, en klimmen en klauteren bij de Zandziebar.

Een zomertip is om een mooie kano tocht te maken met de familie: Met een 3-persoons kano vaar je in 2,5 uur richting rivier de Linge en terug. Ook kan je een picknickmandje mee krijgen om onderweg lekker te lunchen aan de kade. 

Lees verder
Bekijk de activiteiten

Een avontuurlijk dagje uit

De sportieve familie kan al zijn energie kwijt bij een van de vier mountainbike lussen in het Rijk van Nijmegen, die zowel voor de beginnende als ervaren mountainbiker erg leuk zijn om te fietsen! 

Op twee wielen sjees je door glooiende landschappen en mooie afdalingen in het bos. De groene route in Malden is 10 kilometer, de rode route TREK Nijmegen 14 kilometer, de paarse route in Groesbeek 17 kilometer, en als langste de blauwe route in Mook beloofd 17,9 kilometer lang mountainbike plezier. 

Lees verder
Bekijk de mountainbike routes

Meer inspiratie? - Kijk wat het Rijk van Nijmegen nog meer te bieden heeft!