Via Romana

Duik in de geschiedenis van de Romeinen - Van Nijmegen tot Xanten

2000 jaar geleden maakte het zuiden van Nederland voor honderden jaren deel uit van het Romeinse Rijk. De grens tussen het Romeinse Rijk in het zuiden en de Germaanse stammen in het noorden wordt tegenwoordig de Romeinse Limes genoemd. De Limes was tijdens het Romeinse tijdperk één van de belangrijkste handels- en legerroutes. Ook verbond de Limes nederzettingen en forten met elkaar. Dit aaneengesloten gebied, genaamd de Limesstraat, betekende veel voor de welvaart van de steden en heeft door de jaren heen vele sporen achtergelaten. In de Limesstraat vind je tal van prachtige historische steden, kastelen, kerken, tuinen, kunstwerken en culturele bezienswaardigheden. Het gebied had twee belangrijke, grote Nederrijnse Romeinse vestigingen namelijk: Ulpia Noviomagus Batavorum (het huidige Nijmegen) en de Colonia Ulpia Traiana (gelegen bij Xanten). De Via Romana langeafstand fietsroute verbindt deze steden en alle bezienswaardigheden die zich daartussen bevinden. In 2022 bestaat de fietsroute 30 jaar en dat wordt natuurlijk gevierd! 

Via Romana - Lange afstandsroute van 250 kilometer

Stap op de fiets en ontdek de Romeinse geschiedenis in een grensoverschrijdende fietstocht. De fietstocht voert je tussen de landschappen van Nijmegen en Xanten, door de eeuwenoude Romeinse Limesstraat. In de omgeving ontdek je nog vele overblijfselen van de Romeinen. De Via Romana langeafstandsfietsroute brengt je dan ook langs alle bezienswaardigheden met betrekking tot de Romeinen. 

Lees verder
Bekijk de route
VR Toren VR Fietsers

Liever een kortere route? - Bekijk de Via Romana deellussen

Wil je meer ontdekken van de Romeinen, maar doe je dit liever met een wat kortere route? Met deze deellussen van de Via Romana, ontdek jij alles over Romeinse geschiedenis in het Rijk van Nijmegen. Stap op de fiets en laat je leiden door het mooie gevarieerde landschap. Fiets langs de overblijfselen van meer dan 2000 jaar aan geschiedenis en maak een lekkere tussenstop bij een van de horecagelegenheden onderweg! 

Via Romana Deellussen in Nederland - Kortere fietsroutes door het Rijk van Nijmegen

Meer weten over de deellussen van de Via Romana? Fietsblogger Jessica van mooistefietsroutes.nl neemt je in haar blogs mee langs de Romeinen in de Via Romana etappe Nijmegen - Beek en de etappe Malden - Molenhoek

Via Romana Deellussen in Duitsland - Kortere fietsroutes over de grens

Romeinse bezienswaardigheden - Tussen Nijmegen en Xanten

De Via Romana voert je door 2000 jaar aan geschiedenis, langs natuurlandschappen van de Nederrijn, middeleeuwse stadscentra, musea, parken en kastelen. Wanneer je eenmaal een blik hebt geworpen op het leven van de Romeinen, wil je gegarandeerd meer te weten komen over hun geschiedenis! De basis van de Via Romana is de Romeinse Limesstraat, die ten westen van de Rijn werd aangelegd om de Romeinse militaire kampen met elkaar te verbinden. Na 2000 jaar zijn er nog veel opmerklijke overblijfselen van de Romeinen te ontdekken tussen Nijmegen en Xanten. Neem een kijkje in het LVR - Archeologisch Park en het Romeins museum in Xanten of het kasteel van Moyland in Bedburg-Hau. In Kalkar is een bezoek aan de St. Nicolai kerk met zijn wereldberoemde altaren de moeite waard. In Kleef fiets je langs historische tuinen en in Kranenburg nodigt de historische binnenstad, met daarin de bedevaartskerk van de Heilige Petrus en Paulus, je uit voor een bezoek. In de omgeving van Berg en Dal ontdek je het Aquaduct, een bouwwerk van de Romeinen. Bezoek in de gemeente Mook en Middelaar de Romeinse villa in Plasmolen en ontdek in Cuijk museum Ceuclum, waar je veel over de Romeinen kunt ontdekken. In Museumpark Orientalis waan je je even compleet in de wereld van de Romeinen. Ontdek alle Romeinse bezienswaardigheden in de Limesstraat hieronder!

 

Via Romana locaties - Op de kaart

Misschien vind je dit ook interessant - Ontdek meer (historische) routes

Download de Izi App en Folder - En beleef de Via Romana